sobota 31. augusta 2013

Je veľmi ťažké presvedčiť "všetkých", a v našich končinách, čo i len dakoho, lebo tu je to už stáročia tak, že tu má skoro každý intelektuál, "zorientovaný v smere vetra", strčenú hlavu v cudzích „análoch“, a tak "nič nevidí a nič nepočuje", len sa opája cudzou “stuchlinou”. 

Potom sa v školách neučíme také ZREJMOSTI, AKO ŽE 

JAZIGOVIA (Jazigi) z  čias existencie Rímskej ríše sú vlastne naši slovänskí JAZYKOVIA (Jazyki), pretože aj najstarší geografický názov z územia tzv. Jazigov znie PATHISSOS, čo je snaha o zápis slovänského pomenovania POTIŠIE - dnes Potisie, lebo nás "utĺkli argumentami(?)", že Tisa nie je naša stará dobrá TIŠA §§§ (Ťiša ako "opozitum" k DUNIACEMU Dunaju a REVÚCEJ Revúci !!!), a hlavne preto, že ZROVNA V TOM ČASE Rímskej ríše TU NA RIMANOV DAKTO REVAL "MOR HO" !!! (zapísané ako "Mar ha." - všimnite si Pathiss-os, a svitne Vám v hlave !!!)


Ale učíme sa také "neZREJMOSTI", ako že tu "o pár storočí" neskôr žili akýsi Merehani a Marharii. ALE KEĎ SI ČLOVEK NÁJDE NA NETE FOTOGRAFIU ORGINÁLNEHO TEXTU, V KTOROM SA 1. RAZ SPOMÍNAJÚ “Merehani”, TAK TAM VIDÍ, ŽE ZAPISOVATEĽ PÍSAL “b” A “hSKORO ROVNAKO – PRETO SA OPOVAŽUJEM VZDOROVAŤ “AGENTÚRE JEDEN DEDKO NAPÍSAL”, A TVRDÍM, ŽE
TAM (v Bavorskom geografovi) JE NAPÍSANÉ “Merebani” A “Marbarii” !!! - čo sú z dajakej starej gréckej knihy odpísané grécke skomoleniny (Gréci poznajú len β, t.j. betu, "v" nemajú) mien Moravani a Morvarii (?) - žeby dajakí "trochu ináč skomolení" Moravani, ALEBO SÚ TO TÍ, KTORÍ NA RIMANOV KRIČALI "MAR HA" ??? - a preto ich volali Marha-ri ??? Aj toto vysvetlenie je možné, ale menej pravdepodobné, keď zoberieme v úvahu zvyklosti pri tvorbe pomenovaní kmeňov prevažne podľa miesta ich prebývania. Preto, aj keď v druhom zachovanom rukopise tzv. Bavorského geografa:

, v ktorom je jasne napísané "Merebani" a "Marbarii" (a my dnes nevieme "kto odpisoval od koho"), PO ZVÁŽENÍ UMIESTNENIA Marhari-ov/Marbari-ov V SÚPISE A "podľa vzoru PATHISSOS" MI VYPLÝVA TOTO:

Tzv. Geograf bavorský (Bavor pôvodne Baiuvar), ktorý ako BEZPROSTREDNÝCH SUSEDOV RIŠE VRANKOV, založenej MORAVCOM (Merovechom) pôvodom z "Bahnonie" (viď Gregorii TVRONIENSIS Apiscopi Historiae Francorum), uvádza od severu na juh postupne:
...
Betheimare ... ,

Marharii ... = Mařarii = Mažarii = MAČARII => Turci do dnes poznajú MACARIstan,
Uulgarii regio ...

AŽ AKO SUSEDOV TÝCHTO BEZPROSTREDNÝCH SUSEDOV, TEDA SUSEDOV V DRUHOM RADE, BA MOŽNO POVEDAŤ AŽ V TREŤOM RADE, V KTOROM „NABRAL“ VÝCHODO-ZÁPADNÝ SMER, UVÁDZA

Ungaro-v po Lucolanoch a pred Vuislanmi, Sleenzanmi, Lunsizmi, ...

Z toho výplýva, že U(n)gari boli slovanským kmeňom sídliacim v povodí rieky UH / UG / UŽ, a pravdepodobne aj hlbšie v Charbatoch / Karpatoch, keď ich mali za dynastiu (K)ARPÁDOVCOV !!!

Preto PRI CESTE NA SVÄTOPLUKOV TRÓN MUSELI ÍSŤ "CEZ LABORCOVU MŔTVOLU".

No, a napokon, arabské Ibn Rustovo al-Magˇgaríja (= Madžgaríja) je pokus o verný zápis slovanského MOČARia – to „džg“ je tam preto, lebo arabčina nepozná „č“ !!! 


Ja som mnou prečítané v "Geografovi" zakreslil do mapy stiahnutej z internetu takto:



2 komentáre:

  1. Len aby bolo jasne ze to niekto aj cita. Super, tesim sa na pokracovania a dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi logický a pragmatický pohľad na problematiku názvoslovia. Súhlasím

    OdpovedaťOdstrániť